Pokaz uczniów na Familijnym Pikniku Naukowym
Podczas obchodów 80 rocznicy powstania COP-u na terenie MOSIR-u odbył się Familijny Piknik Naukowy. Uczniowie klasy 2 Tż zaprezentowali pokaz kuchni molekularnej, zaś uczeń klasy IV Tżk przygotował pokaz barmański. Kuchnia molekularna to połączenie gastronomii z nauką. Polega na przygotowywaniu wyjątkowych potraw przy użyciu technik i sprzętów dawniej wykorzystywanych raczej przez naukowców niż kucharzy.Wszystko to po to, aby wydobyć ze znanych nam składników wszystko to, co najlepsze. Zaskakujące połączenia smaków, dbałość o aromat i konsystencję. Uczniowie na oczach publiczności przygotowali piankę z soku jabłkowego ,kawior z soku pomarańczowo-marchewkowego, jabłkowego i soku malinowego , spaghetti z soków owocowych, pyłek z oliwy , naturalne żelki z truskawek, mango, brzoskwiń i innych owoców oraz z soków, żel z soku z ananasa oraz drinki bezalkoholowe z dodatkiem suchego lodu. Pokaz naszych uczniów cieszył się dużym zainteresowaniem. Nie brakowało również chętnych do degustacji naszych niekonwencjonalnych wyrobów.
[[WidgetGallery|{“id”:”71″}]]