Kucharz

1. Kucharz  to bardzo poszukiwany zawód na rynku pracy. Zmiana trybu życia powoduje,  że coraz częściej jada się poza domem. Stały wzrost liczby zakładów gastronomicznych powoduje, że dobry kucharz bez problemu znajdzie  pracę. Absolwent tego kierunku będzie potrafił  przygotowywać tradycyjne potrawy kuchni polskiej i innych narodów.  Nauczy się tak dobierać i łączyć produkty spożywcze, aby potrawy, które przygotuje zachwycały smakiem i wyglądem.  

2. Kwalifikacja uzyskiwane w wyniku kształcenia:

Przygotowanie i wydawanie dań (  HGT.02) – egzamin po klasie III       

3. Sylwetka absolwenta Absolwent kończący szkołę w zawodzie kucharz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:

  • profesjonalnego sporządzania i dekorowania  potraw i napojów kuchni polskiej i innych narodów;
  • przechowywania surowców i potraw zgodnie z systemami zapewniającymi bezpieczeństwo zdrowotne żywności,
  • przestrzegania procedur i zasad bezpieczeństwa obowiązujących w zakładach żywienia zbiorowego,
  • obsługiwania maszyn i urządzeń gastronomicznych,
  • posługiwania się językiem obcym zawodowym,
  • współpracy w zespole,
  • uzyskania dodatkowych umiejętności po ukończeniu kursów: barmańskiego – sporządzanie drinków baristy – przygotowanie różnych typów kaw, carvingu – tworzenie rzeźb w owocach i warzywach.   

4. Kucharz znajdzie zatrudnienie w:

  • w zakładach gastronomicznych: restauracjach, bistrach, barach, pizzeriach, stołówkach, firmach cateringowych,
  • w przedsiębiorstwach wytwarzających półprodukty i produkty kulinarne,
  • może  również prowadzić własną działalność gospodarczą.  

5Baza dydaktyczna i warunki kształcenia: Zajęcia z przedmiotów zawodowych odbywają się w nowoczesnych pracowniach gastronomicznych. Pracownie wyposażone są w profesjonalny sprzęt gastronomiczny umożliwiający rozwijanie umiejętności zbliżony do naturalnych warunków w pracy. Ponadto umiejętności zawodowe doskonalone są na praktykach w lokalnych restauracjach oraz na stażach zagranicznych w różnych krajach Europy.