1. Piekarz – jego podstawowym zadaniem jest wyprodukowanie pieczywa o jakości oczekiwanej przez konsumenta. Odpowiada on za właściwe przygotowanie mieszanek mąk i dodatków. Do obowiązków piekarza należy przygotowanie ciast zgodnie z recepturą, prowadzenie ich fermentacji, z zachowaniem wszystkich parametrów technologicznych, następnie dzielenie i kształtowanie ręczne lub mechaniczne kęsów ciasta. Pod nadzorem piekarza są wypiekane wyroby gotowe, z zachowaniem zasad technologicznych.
2. Kwalifikacja uzyskiwana w wyniku kształcenia: Produkcja wyrobów piekarskich ( TG.03) – egzamin po klasie III
3. Sylwetka absolwenta Absolwent kończący szkołę w zawodzie piekarz będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
- sporządzania półproduktów piekarskich;
- dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
- przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
4. Piekarz znajdzie zatrudnienie w: zakładach produkcyjno – piekarniczych, piekarniach hipermarketach posiadające własny wypiek pieczywa,
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia: Zajęcia praktyczne odbywają się w regionalnych zakładach rzemieślniczych i przemysłowych produkujących wyroby piekarnicze. Nauka zawodu bezpośrednio u pracodawcy daje możliwość kształcenia w rzeczywistych warunkach pracy. Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy. Okres nauki wlicza się do stażu pracy. Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma opłaconą składkę emerytalną.