8 listopada 2019r. w naszej szkole odbyła się IV konferencja z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Tematem konferencji było: Żywienie a profilaktyka nadwagi i otyłości wśród młodzieży. W ostatnich latach z roku na rok w Polsce, podobnie jak i w innych krajach rozwiniętych, liczba ludzi otyłych rośnie. Problem otyłości jest więc bardzo ważny tym bardziej, że jest ona jedną z głównych przyczyn wielu groźnych chorób. W konferencji uczestniczyła młodzież z klas ósmych stalowowolskich szkół oraz uczniowie naszej szkoły kształcący się w kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Uczennice kl. IIITż Angelika Bielecka i  Sylwia Borys  omawiały takie zagadnienia jak: dane statystyczne potwierdzające ważność problemu, następstwa nadwagi i otyłości, wskaźnik BMI i jego wartości, złe odżywianie a otyłość, natomiast Dawid Wachowiak z kl.II Tż omówił nową piramidę żywienia i zdrowego stylu życia. Konferencję prowadziła Kinga Dziurda z kl. IIITż. Na spotkaniu obecne były również pani starszy dietetyk Danuta Zając z Powiatowego  Szpitala Specjalistycznego w Stalowej Woli oraz pani mgr Elżbieta Biegaj z Centrum Dietetycznego Natur Hause w Stalowej Woli. Pani Zając mówiła na temat problemów zdrowotnych związanych z otyłością a pani Biegaj krótko charakteryzowała diety w nadwadze i otyłości oraz mierzyła chętnym uczniom BMI. Wszyscy prelegenci podkreślali role aktywności fizycznej, która jest tak ważna w zdrowym stylu życia. Koleżanki z III Tot  zatańczyły własny układ choreograficzny udowadniając, ze aktywność fizyczna może być wielką przyjemnością, zaś uczniowie z kl. IITż i II TEh zatańczyli wesołe skibidi. Na zakończenie konferencji uczniowie IITż zaprosili wszystkich na degustacje zdrowych i smacznych potraw takich jak: terrina z cukinii, terrina z ciecierzycy, chipsy warzywne, brokuł zapiekany, placki z cukinii z dipem, surówki fit, gryszotto warzywne.