„W zdrowym ciele zdrowy duch”,
pod takim hasłem 8 listopada w naszej szkole odbyła się II konferencja z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Zgodnie z przesłaniem tego dnia, celem konferencji jest promowanie zdrowego odżywiania, dobrych nawyków żywieniowych i wpływu odżywiania na nasze zdrowie. Prelekcje na temat: :Dieta osoby o zwiększonej aktywności fizycznej” przedstawił nam, w bardzo ciekawy i interesujący sposób, trener personalny, pan Kacper Tofil z Fabryki Zdrowia w Stalowej Woli. Zagadnienia związane z występowaniem, rolą wody, jej stratami i sposobami uzupełniania omówiły uczennice II Tż Weronika Budau i Karolina Dziura. Uczestnikami konferencji byli Gimnazjaliści ze szkół stalowowolskich oraz uczniowie naszej szkoły kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podsumowaniem części teoretycznej konferencji były cenne wskazówki jak zdrowo się odżywiać i dbać o zdrowie.
Druga część spotkania to „ coś ” dla ciała. Aby lepiej przekonać młodzież, że zdrowe jedzenie nie oznacza tylko nudnego szpinaku, owsianki czy gotowanych warzyw, uczniowie naszej szkoły pod kierownictwem nauczycieli praktycznej nauki zawodu przygotowali drobny, zdrowy poczęstunek. Na stole znalazły się między innymi: zapiekanki z kaszy jaglanej i kurczaka, sałatki z kasz i warzyw, kolorowe i smaczne pasty, ciasteczka marchewkowe i owsiane.
[[WidgetGallery|{“id”:”93″}]]