ZA NAMI POŁOWA PRAKTYK WE WŁOSZECH!
Minęła połowa naszych praktyk i nadszedł czas na pierwsze podsumowanie. Po południu 2 maja spotkaliśmy się wszyscy z naszymi opiekunami w biurze Sistema Turismo, by dokonać ewaluacji i omówić sprawy związane z przebiegiem praktyk. Okazało się, że uczniowie Ekonomika doskonale odnajdują się we włoskiej kuchni i świetnie sobie radzą z nowymi wyzwaniami zawodowymi, a tych jest niemało! Uczniowie poznają specyfikę Italian Cuisine, która charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, w tym także takich, które my, Polacy, słabo znamy, np. fenkuł -„egzotyczna” roślina rodem z Włoch czy lepnica rozdęta ( Silene vulgaris ), używana przez Włochów do zielonego sosu . Kuchnia włoska wyspecjalizowała się szczególnie w potrawach mącznych oraz w rybnych i owocach morza. Część restauracji, w których praktykują nasi uczniowie, serwuje przede wszystkim dania z frutti di mare, zatem mogą oni zdobyć cenne doświadczenia, przydatne w przyszłej karierze zawodowej. Przygotowanie potraw z małży, kalmarów, ośmiornic czy homarów nie jest już dla nas czymś niespotykanym! To dopiero połowa praktyk, a my już tyle mamy nowych doświadczeń! Szlifujemy także języki – angielski i włoski. W wolnym czasie zwiedzamy Rimini i pobliskie Riccione, w którym kilkoro z nas odbywa praktyki. To również urokliwe miasteczko, określane mianem ,,zielonej perły Adriatyku”. Niedaleko odbywają się wyścigi motocyklowe Misano World Cicrcuit, których przebieg fotografują nasze fototechniczki. A kiedy dopisuje pogoda, relaksujemy się na plaży. Pozdrawiamy serdecznie!
[[WidgetGallery|{“id”:”115″}]]