1. Cukiernik – pracuje głównie przy produkcji wszelkiego rodzaju ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków, pieczywa cukierniczego, lodów i elementów dekoracyjnych, które poza walorami smakowymi powinny również posiadać walory wizualne. Do jego obowiązków należy nadzór nad zaopatrzenie miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty, wybór najlepszych jakościowo składników, dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy.
2. Kwalifikacja uzyskiwane w wyniku kształcenia: Produkcja wyrobów cukierniczych ( TG.04) – egzamin po klasie III
3. Sylwetka absolwenta Absolwent kończący szkołę w zawodzie cukiernik będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie:
- sporządzania wyrobów cukierniczych: ciast, czekoladek, lodów, cukierków i karmelków, a także pieczywa cukierniczego
- obierania surowców do produkcji określonych wyrobów cukierniczych
- dobierania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji cukierniczej
- eksploatacji i konserwacji narzędzi i maszyn stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych
4. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w: w zakładach cukierniczych produkujących wyroby karmelowe, czekoladowe, pieczywo cukiernicze trwałe, w zakładach produkujących wyroby ciastkarskie, w zakładach gastronomicznych produkujących ciasta, lody i desery, może prowadzić własną działalność gospodarczą
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia: Zajęcia praktyczne odbywają się w regionalnych zakładach rzemieślniczych i przemysłowych produkujących wyroby ciastkarskie i cukiernicze. Nauka zawodu bezpośrednio u pracodawcy daje możliwość kształcenia w rzeczywistych warunkach pracy. Uczeń jest jednocześnie pracownikiem młodocianym w rozumieniu kodeksu pracy. Okres nauki wlicza się do stażu pracy. Za każdy miesiąc pracy otrzymuje wynagrodzenie oraz ma opłaconą składkę emerytalną.