,,Zdrowie człowieka tkwi od pokoleń w tym co ma w głowie i co na stole…”
pod takim hasłem 8 listopada w „Ekonomiku” odbyła się III konferencja z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania. To hasło mogłoby stać się panaceum na choroby cywilizacyjne, z którymi zmaga się współczesne społeczeństwo. Zgodnie z przesłaniem tego dnia, celem konferencji jest promowanie zdrowego odżywiania, dobrych nawyków żywieniowych i wpływu odżywiania na nasze zdrowie. Z roku na rok widzimy, że wśród Polaków wzrasta świadomość na ten temat. Dziś „ modne” jest zdrowe żywienie i zdrowy styl życia. Na całym świecie dużo miejsca poświęca się rolnictwu ekologicznemu i produkowanej przez nie żywności określanej mianem ekologicznej. Tematem przewodnim III konferencji była właśnie EKO-ŻYWNOŚĆ, jej pojęcie, znakowanie, wady, zalety, wartość odżywcza. Prezentację na ten temat przygotowały i przedstawiły uczennice klasy II Tż, kształcące się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Prelekcje na temat jak wygląda nadzór nad produkcją żywności omówili zaproszeni goście – pani lek. wet. Regina Burgat – Ciurysek, koordynator Zespołu ds. bezpieczeństwa żywności oraz pan lek. wet. Janusz Sudoł – Powiatowy Lekarz Weterynarii w Stalowej Woli.
Jak stworzyć w każdej kuchni „ mini ogródek ” z eko- ziołami opowiedzieli uczniowie III klasy technikum architektury krajobrazu. Uczestnikami konferencji byli Gimnazjaliści ze szkół stalowowolskich oraz uczniowie „Ekonomika” kształcący się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Podsumowaniem części teoretycznej konferencji były stwierdzenia, że zarówno rolnictwo ekologiczne jak i produkcja żywności ekologicznej gwarantują wysoką jakość odżywczą i zdrowotną oraz że stanowi ona ze względu na swoje właściwości funkcjonalne, ważny element profilaktyki zdrowotnej społeczeństwa. Co więcej rolnictwo ekologiczne nie jest chwilową modą i jego rozwój wciąż trwa. Druga część spotkania to „ coś ” dla ciała.
Aby lepiej przekonać młodzież, że zdrowe jedzenie jest też smaczne , uczniowie naszej szkoły przygotowali drobny poczęstunek z surowców podarowanych szkole przez p. Maję Młynarską właścicielkę sklepu EKO – Żarełko . Na stole znalazły się między innymi: sałatka z kiełkami sojowymi i sojowym makaronem, sałatka z kaszy gryczanej z dynią i jarmużem, ciasteczka owsiane z bakaliami, batony z ziaren ekspandowanych, desery jogurtowe z nasionami chia.
[[WidgetGallery|{“id”:”135″}]]